Fahéjolaj 10 ml Cikkszám: KTILL015

A fahéj illóolajat (Aetheroleum cinnamomi) a babérfélék családjába (Lauraceae) tartozó ceyloni fahéjfa (Cinnamomum verum, syn.: C. ceylanicum) belső kérgéből és a kínai kasszia fahéjfa (C. aromaticum, syn.: C. cassia) hámozatlan kérgéből víz- vagy vízgőz-desztillációval nyerik ki. Az olaj előállításának hozama 0,5-4,0%. A kérgek mellett a fahéjfák leveleiből és leveles hajtásvégeiből is állítanak elő illóolajat.Az illóolajok főbb alkotórészei a fahéjaldehid és az eugenol, mely vegyületek mennyisége a kéregolajok esetében 65-75%, ill. 5-18%, a levélben pedig 3-5% (fahéjaldehid), ill. 70-90% (eugenol). A kéregolaj színe világos vagy sötétsárga, édeskés, fűszeres, fahéjra jellemző. A levélolaj színe sárga vagy barnás, fűszeres, markáns, éles. A fahéjkéreg illóolaj nemcsak az érvényben lévő VII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph.HG. VII.), hanem több európai ország gyógyszerkönyvében is hivatalos. A kéregolaj főbb hatásai: antimikrobiális, fertőtlenítő (fahéjaldehid), parazita és vírusellenes, bőrvörösítő, gyulladásgátló, általános tonizáló és bélmotilitást(bélmozgást) serkentő. A fahéjolaj alkalmazásának legfontosabb területei a hűléses megbetegedések, légúti fertőzések és szájüregi gyulladások, melyeknél megfázás elleni cseppek és szájüregi öblögetők, valamint inhalálószerek alkotórészeként kerül felhasználásra. Emésztőrendszeri panaszok (étvágytalanság, puffadás stb.) kezelésében aromás- és gyomorerősítő, valamint szélhajtó-görcsoldó kivonatok (Tinctura aromatica, Gutta carminativa, Gutta stomachica - FoNo VI.) hatóanyagaként hasznosítják.Fertőzések (hüvely-, húgyúti- és lázzal járó trópusi) kezelésénél fontos antimikrobiális hatású alkotórészül szolgál különböző összetett készítményekben, melyeket orvosi javaslatra használnak. 

1.000 Ft
Please select variants first